Iod - Profile Decoratiuni si Ornamente din Polistiren

Accesați conținutul

Meniul Meu

Iod

Hobby > Chimie

Iodul

Stare naturala

Apa de mare contine iod in concentratie foarte mica, legat in cea mai mare parte organic. Plantele marine extrag iodul din apa de mare. Iodul se regaseste in cenusa acestor plante (in care a fost descoperit), sub forma de NaI.
Salpetrul de Chile contine iod (cca. 0.1%) sub forma de iodat de sodiu, NaIO3. Aceasta este principala sursa industriala de iod. Se mai gaseste iod, ca ion de iodura, in cantitati variabile (7-46 g/m3) in apele fosile care insotesc petrolul si, in concentratii mai mici, in unele ape minerale.
Iodul apare, in concentratii foarte mici, in toate vietuitoarele si este indispensabil pentru viata acestora. La animalele superioare, iodul este concentrat in glanda tiroida si anume intr-un hormon secretat de aceasta glanda, o proteina numita tireoglobulina. Lipsa de iod in apa de baut, in special in unele regiuni muntoase, determina aparitia, la populatia acelor regiuni, a unei maladii numita cretinism sau gusa.

Obtinere

Iodul molecular se obtine din ioduri prin dislocuire cu clor, intocmai ca si bromul. Avand un potential de oxidare mult mai putin negativ decat ceilalti halogeni, iodul este pus in libertate din ioduri si din acidul iodhidric, chiar de oxidanti slabi, care nu pun in libertate clorul si bromul din cloruri si bromuri, de ex. de ozon, de peroxidul de hidrogen, de acidul azotos si de multi alti oxidanti, printre care si dicromatul de potasiu, K2Cr2O7 in solutie acida. Chiar oxigenul din aer oxideaza incet solutia de acid iodhidric, la temperatura camerei, formand apa si iod.

Proprietati fizice

Iodul se prezinta, la 25º si 1 atm, sub forma unor foite cristaline sau placi lucioase, de culoare bruna inchisa aproape neagra. Densitatea este 4.94 g/cm3. La slaba incalzire sau chiar la temperatura obisnuita, iodul degaja vapori violeti (ioeides=vioriu). Punctele de topire si de fierbere sunt p.t.=+113.7ºC, p.f.=+184.5ºC. Iodul sublimeaza inainte de a se topi. La partea superioara a borcanelor continand iod, se depun, dupa catva timp, cristale de iod.
Iodul este greu solubil in apa (1/5500), in schimb se dizolva usor in solventi organici. Solutiile in sulfura de carbon, tetraclorura de carbon si cloroform au o culoare violeta; solutiile in alcool, eter, acetona si in amine tertiare, ca (CH3)3N, sunt brune; iar solutia in benzen este violet-bruna.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Înapoi la conținut | Inapoi la Meniul meu